Oferte speciale | Showroom

Centrale termice - ghid de alegere

Centralele termice le alegem in functie de:

  • puterea termica
  • tipul combustibilului folosit
  • modalitatea de evacuare a gazelor de ardere
  • conventionala sau cu condensare (pentru centralele termice pe gaz), conventionala sau cu gazeificare (pentru centralele cu combustibil solid)

Cum alegem?

Puterea termica a centrale termice este data de necesarul de incalzire. Acesta se calculeaza conform cu STAS 1907 si este un calcul laborios. Pentru studii de fezabilitatea necesarul de incalzire al unei cladiri se pooate aproxima prin metoda pe baza de indici. Aceasta presupune estimarea necesarului de caldura folosind indici rezultati in urma unor calcule anterioare conforme cu STAS 1907 pentru cladiri, de unde rezulta ca un calcul aproximativ al necesarului de caldura se poate obtine mai usor si mai repede. Retineti ca acest calcul este Aproximativ.

Pentru o cladire izolata putem considera 50 W/m3 indicele pentru calculul necesarului de incalzire. Asta inseamna ca necesarul de incalzire este volumul cladirii inmultit cu 50 W/m3.

  • ex: cladire de 120 m2 cu inaltime de 2.6 m avem 120 m2 x 2.6 m=312 m3, care 312 m3 x 50 W/m3=15.600 W => avem nevoie pentru incalzire de o centrala termica cu puterea termica cel putin egala cu 15.600 W, adica 15.6 kW. Daca nu exista centrala termica la puterea dorita de noi, vom alege o centrala cu putere superioara. Daca ar fi trebuit sa alegem o centrala termica murala pe gaz, am fi ales de 24 kW.

Alege centrale termice dupa putere:

Tipul combustibilului folosit il alegem in functie de optiunile din zona, acesta poate fi gaz metan, gaz petrolier lichefiat GPL, combustibil lichid, combustibil solid (lemne, carbune), sau electricitate ca sursa de energie termica.

Daca alegem o centrala termica cu combustibil, a se vedea mai sus ca sursa de energie termica - energia electrica, la care nu se aplica acest paragraf, modalitatea de evacuare a gazelor de ardere poate fi prin tiraj natural sau tiraj fortat. De retinut ca la apartamente de bloc este obligatoriu sa se utilizeze centrala termica cu tiraj fortat. Avantajul tirajului fortat este ca nu mai depindem de un cos deja contruit sau pe care sa il construim, evacuarea gazelor facandu-se printr-o tubulatura concentrica orizontala de cele mai multe ori. Sunt disponibile si alte evacuari fortate insa nu sunt la fel de frecvente ca cele orizontale (tip ventuza).

Mai multe despre condensare

Despre centrale termice pe lemn

Comparatii intre diverse tipuri de combustibil


Alte articole: